TÜBİTAK

ÇOCUKLARIN GELİŞİMİ ve BAKIMINA YÖNELİK YAŞAM ÇEVRELERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ: İzmir’de Çocukların Açık Alan Erişilebilirliği ve Kullanımları, 2019- 2022

   Çocukların sağlıklı gelişimi için açık ve yeşil alanları özellikle fiziksel aktiviteleri için kullanmaları ve “evlerine yakın” mesafede buralara erişimleri istenir. Ayrıca ebeveynlerin yaşam çevrelerini seçerken çocuk bakımı sorumluluklarına destek olacak açık alan ve hizmet alanlarına ‘yakın’ olmayı öncellemesi beklenir. Yaşam kalitesi beklentilerinde çocukların “iyi olma hallerini” destekleyecek bu tür alanların “erişilebilir” ve kullanılabilir olması temel bir ihtiyaçtır, ancak gerçekte buna tüm çocuklar ve ebeveynler erişememektedir. Dönemin iktisadi-siyasi eğilimleri altında şekillenen yaşam çevrelerinin özelliklerini bireyler, toplum içinde anlam bulan yaş, toplumsal cinsiyet, gelir düzeyi gibi özellikleriyle ilintili olarak farklılıklarla ve günlük yaşam kaliteleri olarak deneyimler. Ancak yaşam çevrelerinin plan ve tasarımı sebebiyle de, özellikle düşük gelirliler, çocuklar, yaşlılar, engelliler ve çocuklu kadınlar temel ihtiyaçlarına “ev yakınında” erişim ve kullanımlarında hakkaniyetsizliklerle karşılaşır. Yaşam çevrelerinde bu ihtiyaçların sağlan(a)maması toplumsal adalet hissini zedelerken, bu çevrelerin plan ve tasarımına yönelik kamusal kaynaklar israf edilmiş ve özellikle çocuklar ve çocuklu kadınlara bağlı toplumsal beşeri sermaye riske sokulmuş olur.

   Bu riskleri azaltmak için projemiz, yaşam çevrelerinin fiziksel ve sosyal çevre özelliklerinin çocukların açık-yeşil alanlara erişebilirlik ve kullanım hallerini ve niyetlerini nasıl etkilediğini tespitle değerlendirecektir. Projemizde “çocuk,” 0-12 yaş nüfus grubudur.. “İhtiyaca dayalı hakçalık” yaklaşımının uygulanması, kent ölçeğindeki nesnel verileri kullanan uluslararası çalışmalarda yaygınken; projemiz yaşam çevrelerini birbiriyle ilintili çoklu sosyo-mekânsal (kent, mahalle, açık alan ve birey gibi) ölçekler olarak ve bu ölçeklerdeki yaşam alanlarının nesnel ve algısal çevre özelliklerini birbiriyle ilişkilendirerek ölçüp değerlendiren; ayrıca çocukların ve çocuklu kadınların kendi yaşam çevreleriyle ilintili kendi yapabilirliklerini değerlendirmelerini bu çevrelerin plan ve tasarımının hakça geliştirilmesi yönündeki önerilerle bütünleştirecek ilk çalışmalardan olacaktır.

Proje Yürütücüsü: Doç.Dr. Fatma ŞENOL (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü)

 Araştırmacılar:

1) Prof.Dr. A. Özlem Önder (Ekonometrist, Ege Üniversitesi)

2) Doç.Dr. Burcu Şentürk (Sosyolog, Ege Üniv.)

3) Öğr.Görevlisi Dr. İpek Uzun Kaştaş (Peyzaj mimarı, İzmir Ekonomi Üniv.)

4) Öğr. Görevlisi Dr. Sevim Pelin Özkan (Şehir Plancısı, İzmir Demokrasi Üniv.)

5) Ar.Gör.Dr. İlgi Atay Kaya (Şehir Plancısı, Dokuz Eylül Üniv.)

 

 

MEVCUT MAHALLE PARKLARININ “İHTİYACA DAYALI HAKÇALIK” AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ: İzmir’deki mahalle parklarını kimler neden kullanıyor ve kullan(a)mıyor?, 2016- 2018

Projenin birinci amacı mevcut mahalle parklarının kullanıl(ma)masını teşvik eden etmenleri, öncelikli ihtiyaç-gruplarının (yani çocuklar, çocuklu kadınlar, yaşlılar ve düşük gelirlilerin) parklara erişimini etkileyen nesnel yapılı ve sosyal çevre özellikleriyle bağlantılı olarak İzmir kenti ölçeğinde ve seçilecek bir grup mahalle/kent bölgesi ölçeğinde belirlemektir. Böylece mevcuttaki mahalle parklarının erişimi ve kullanımını etkileyen nesnel ve algısal yapılı ve sosyal çevre özelliklerini eş zamanlı ölçerek değerlendirmek; ve bunu, kamu hizmet alanlarının dağıtımında ve tasarlanmasında “ihtiyaca-dayalı hakçalığı” öncelleyen bir yaklaşımla gerçekleştirmek amaçlanmıştır.

İkinci amaç ise ihtiyaç-gruplarının park kullanımını destekleyecek kent, mahalle ve park ölçeklerinde yapılı çevrenin planlanması ve tasarımına dair müdahale noktalarını (ve bazen biçimlerini) içeren önerileri tartışarak konuya dair olası politikalara altlık oluşturabilmektir.

Proje yürütücüsü: Doç.Dr. Fatma ŞENOL (Şehir ve Bölge Planlama Böl., İYTE)

Araştırmacı 1: Yrd.Doç.Dr. H.Engin DURAN (Şehir ve Bölge Planlama Böl., İYTE)

Araştırmacı 2: Ar.Gör.Dr. İlgi ATAY KAYA (Şehir ve Bölge Planlama Böl., DEÜ)

Araştırmacı 3: Ar.Gör.Dr. Burcu ŞENTÜRK (İşletme Bölümü, Ege Üniversitesi)

Araştırmacı 4: Öğr.Gör. Dr. İpek KAŞTAŞ UZUN (İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, İzmir Ekonomi Üniversitesi)

Bursiyerler: Ar.Gör. Sevim Pelin Özkan, Ar.Gör. İrem İnce, Sadiye Akkılıç, Ahmet Said IMIL, Berkan ÖZGÜR, Hatice Kübra BAŞTUĞ (Şehir ve Bölge Planlama Böl., İYTE), Ar. Gör. Ece Ceren ENGÜR, Zeynep Özçam (Şehir ve Bölge Planlama Böl., ODTÜ)

TÜBİTAK-SOBAG 1001 215K239 Ayrıntılı Bilgi
BÜZÜLEN KENTLERİN YENİDEN CANLANDIRILMASI STRATEJİLERİNE YÖNELİK  BİLGİ OLUŞTURULMASINA KATKI: İZMİR KENT BÖLGESİNDE YAYILMA, YIĞILMA, KÜÇÜLME VE BÜZÜŞME SÜREÇLERİNİN BİRLİKTELİĞİ İLE ORTAYA ÇIKAN YENİ MEKANSAL ÖRÜNTÜLERİN AVRUPA KENTLERİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI, 2009-2013TUBITAK-COST-109K590-TR
 
Danışman: Prof. Dr. Ayda Eraydın
Yürütücü: Yrd. Doç. Dr. Güldem Özatağan
Araştırmacı: Doç. Dr. Adile Arslan Avar
Bursiyer: Ar. Gör. Sevim Pelin Özkan
TRAFİK KAZALARININ ÖNLENMESİNDE DİNAMİK VERİ YÖNETİMİ İLE ERKEN UYARI SİSTEMİ
TRAFİK KAZALARININ ÖNLENMESİNDE DİNAMİK VERİ YÖNETİMİ ILE ERKEN UYARI SİSTEMİ: İZMİR’İN KAZA-YOĞUN CADDELERİNDE PİLOT ÇALIŞMA
Proje yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr. Yavuz Duvarcı
Projede görevli çalışanlar: Yrd. Doç. Dr. Bora İ. Kumova (Bilgisayar Mühendisliği), Ar. Gör. Dr. Feral Geçer Sargın, Ar. Gör. İlgi Atay Kaya, Ar. Gör. Emrah İnan (Bilgisayar Mühendisliği)(proje Haziran 2011‟de tamamlandı)
TÜBİTAK-SOBAG 108K271 Ayrıntılı Bilgi